1 Nov 2011

CERIA BERSAMA KRAF SEMPENA HARI KANAK-KANAK SEDUNIA

Ceria Bersama Kraf telah diadakan pada 29 Oktober 2011 (Sabtu) di Kompleks Kraf Kuala Lumpur. Acara telah dirasmikan oleh Yang Berbahagia Encik Mohd Kamil Bin Mohd Ali, Ketua Pengarah Kraftangan Malaysia. Acara ini diadakan sempena Hari Kanak-Kanak Sedunia yang disambut pada setiap tahun.

Seramai lebih kurang 700 orang kanak-kanak sekitar Kuala Lumpur yang mengambil bahagian dalam pelbagai acara yang telah disusun seperti interaktif kraf, mewarnakan batik, pertandingan membuat seni tampalan, origami dan sebagainya. Acara lebih meriah dengan kehadiran maskot Upin & Ipin yang menceriakan lagi dan mendapat sambutan yang memberangsangkan daripada kanak-kanak yang hadir.
Acara ini dianjurkan bertujuan untuk meraikan warga kanak-kanak sudah pastinya. Sementara itu, ia juga bertujuan untuk mengukuhkan perpaduan dan yang pentingnya sebagai peneraju industri kraf, Kraftangan Malaysia menyimpan hasrat jauh daripada itu.  Matlamat yang diharapkan daripada penganjuran Ceria Bersama Kraf ialah agar dapat menanam minat di kalangan kanak-kanak terhadap produk kraf tempatan dan hasilan seni kreatif agar kanak-kanak ini belajar menghargai kraf seterusnya dapat memupuk minat yang mendalam terhadap seni ini apabila menjelang dewasa. Melalui aktiviti yang telah diatur, diharap ia dapat menyemai kecintaan awal kanak-kanak terhadap seni kraf tempatan.


Tiada ulasan: