6 Ogo 2013

UCAPAN YBHG KETUA PENGARAH SEMPENA PERHIMPUNAN BULANAN BULAN OGOS 2013

TEKS UCAPAN

KETUA PENGARAH
PERHIMPUNAN BULANAN DI PANGGUNG SARI
BANGUNAN SERI UTAMA,
KOMPLEKS KRAF KUALA LUMPUR 

TARIKH
02 OGOS 2013 (JUMAAT)
  
JAM
8.00 PAGI

BISMILLAHIRRAHMAANIRRAHIIM

TERIMA KASIH PENGERUSI MAJLIS,

YANG BERUSAHA
TUAN HAJI RAMLI MOHD NOOR,
TIMBALAN KETUA PENGARAH (OPERASI)

TUAN HAJI SHAHRUDIN MOHD NOR,
TIMBALAN KETUA PENGARAH (PEMBANGUNAN),  

PENGARAH-PENGARAH BAHAGIAN,

PENGARAH INSTITUT KRAF NEGARA

PENGURUS BESAR KARYANEKA SDN. BHD,

PENGURUS KRAF HOLDING SDN. BHD.

DAN WARGA KRAFTANGAN SEMUA

ASSALAMU’ALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH, SALAM SEJAHTERA DAN SALAM 1MALAYSIA

SYUKUR KITA KE HADRAT ILAHI DENGAN LIMPAH KURNIANYA DAPAT KITA BERKUMPUL DAN BERSUA MUKA PADA HARI INI BAGI MERAPATKAN SILATURAHIM SESAMA KITA WARGA KRAFTANGAN MALAYSIA PERINGKAT IBU PEJABAT, INSTITUT KRAF NEGARA, CAWANGAN SELANGOR, KARYANEKA DAN JUGA KRAF HOLDING.

DI PAGI BULAN RAMADHAN AL-MUBARAK YANG MULIA INI MARILAH SAMA-SAMA KITA MEMANJATKAN KESYUKURAN KE HADRAT ALLAH SUBHANA WATAALA KERANA DENGAN RAHMAT DAN HIDAYAHNYA MENGIZINKAN KITA UNTUK MENUNAIKAN KEWAJIBAN BERPUASA SELAMA SEBULAN PADA TAHUN INI DAN SEMOGA KITA SEMUA DIPANJANGKAN USIA UNTUK BERTEMU RAMADHAN PADA TAHUN HADAPAN. 

BULAN RAMADHAN MERUPAKAN UJIAN YANG AMAT TINGGI DIANUGERAHKAN KEPADA UMAT ISLAM DAN KEWAJIPAN BERPUASA INI BUKAN HANYA SEKADAR MENAHAN DIRI DARIPADA MAKAN DAN MINUM ATAUPUN PERKARA-PERKARA YANG MEMBATALKAN PUASA MULAI TERBIT FAJAR SHADIQ SEHINGGA TERBENAM MATAHARI MALAH PUASA MENGAJAR KITA SEMUA UNTUK MENGHARGAI NILAI REZEKI DAN MENSYUKURI RAHMAT ALLAH. 

MENYELAMI HAKIKAT BERPUASA DENGAN MENAMBAHKAN AMAL IBADAT JANGANLAH KITA MENJADIKANNYA SEBAGAI ALASAN BERSIKAP LESU, MEMINTA PENGURANGAN JAM KERJA, PRODUKTIVITI YANG MEROSOT, DAN SEBAGAINYA MALAH SEHARUSNYA PUASA INI MENGAJAR KITA MEMENUHI MASA DENGAN MENUNAIKAN TANGGUNGJAWAB YANG DIAMANAHKAN. NILAI-NILAI INI MENJADIKAN KITA SEMUA SEBAGAI WARGA KERJA YANG DINAMIK, KETAHANAN DIRI YANG TINGGI DAN BERFIKIRAN POSITIF. 

NILAI-NILAI INILAH YANG AKAN MEMBENTUK KEJAYAAN KITA DI DALAM SESEBUAH ORGANISASI.  SAYA AMAT BERSYUKUR DI KRAFTANGAN MALAYSIA SIKAP TANGGUNGJAWAB YANG DIAMANAHKAN DILAKSANAKAN DENGAN SEMPURNA SEHINGGA MEMBAWA KEPADA KEJAYAAN DAN PENCAPAIAN YANG MEMBERANGSANGKAN MALAHAN MENJADI CONTOH DI KALANGAN AGENSI-AGENSI DI BAWAH KEMENTERIAN PELANCONGAN DAN KEBUDAYAAN. 

PAGI INI JUGA SAYA INGIN BERKONGSI DENGAN SAUDARA SAUDARI SEKALIAN PENCAPAIAN KEY PERFOMANCE INDICATOR (KPI) KRAFTANGAN MALAYSIA BAGI TAHUN 2013.  SAYA AMAT BERTERIMA KASIH KEPADA SEMUA YANG MENGGANDAKAN USAHA SEHINGGA MEMBAWA KEPADA TERCAPAINYA NILAI JUALAN KRAF SEHINGGA JUN 2013 IALAH SEBANYAK RM225 JUTA MELEBIHI SASARAN YANG DITETAPKAN SEHINGGA JUN IAITU SEBANYAK RM165 JUTA.  INI BERMAKNA DALAM MASA EMPAT BULAN JULAI SEHINGGA DISEMBER KITA PERLU MENCAPAI JUALAN SEBANYAK RM125 JUTA BAGI MENDAPAT SASARAN YANG DITETAPKAN UNTUK TAHUN 2013 IAITU RM350 JUTA.

BARU-BARU INI KITA JUGA TELAH MENGANJURKAN PROMOSI KERJA KAHWIN YANG BERMULA PADA 19 JUN SEHINGGA 1 JULAI 2013 DAN UNTUK TAHUN INI SERAMAI 273 USAHAWAN TERLIBAT DAN MENYUMBANG JUMLAH JUALAN KESELURUHAN SEBANYAK RM12.3 JUTA MENINGKAT SEBANYAK RM1.1 JUTA BERBANDING RM11.2 JUTA UNTUK TAHUN 2012.  TERIMA KASIH DAN SYABAS DIUCAPKAN KEPADA SEMUA YANG MENJAYAKAN PROMOSI KERJA KAHWIN 2013.

SEPERTI LAZIMNYA SETIAP TAHUN KITA JUGA MENGANJURKAN PROMOSI KRAF AIDILFITRI YANG BERMULA PADA 24 JULAI SEHINGGA 4 OGOS 2013.  SAYA INGIN MEMAKLUMKAN BAHAWA PROMOSI INI DILANJUTKAN SEHINGGA 4 OGOS (AHAD) ATAS PERMINTAAN USAHAWAN-USAHAWAN.  AKTIVITI TAHUNAN SEBEGINI MEMPERLIHATKAN USAHA BERTERUSAN KRAFTANGAN MALAYSIA DALAM MEMPROMOSIKAN KRAF MENERUSI PERAYAAN DAN SEBAGAINYA.  USAHA INI MERUPAKAN PENDEKATAN BARU BAHAWA MEMPROMOSI PRODUK KRAF PERLU SEIRING DENGAN PERAYAAN, SAMBUTAN SERTA MERAIKAN ACARA-ACARA TAHUNAN NEGARA.

SEPERTI MANA SAUDARA SAUDARI SEDIA MAKLUM KRAFTANGAN MALAYSIA KINI DILETAKKAN DI BAWAH KEMENTERIAN PELANCONGAN DAN KEBUDAYAAN SETELAH PEMBENTUKAN KABINET MALAYSIA YANG BAHARU DAN MENERAJUI KEMENTERIAN INI IALAH YANG BERHORMAT DATO’ SERI MOHAMED NAZRI BIN TAN SRI ABDUL AZIZ.  DI BAWAH NAUNGAN KEMENTERIAN INI DIHARAPKAN INDUSTRI KRAF DAPAT DIPERTINGKATKAN LAGI BERIKUTAN SOKONGAN DARI PIHAK KEMENTERIAN TERUTAMANYA PERLETAKKAN PRODUK KRAF SEBAGAI SALAH SATU PRODUK PELANCONGAN NEGARA.

ALHAMDULILLAH BARU-BARU INI KERAJAAN MENGUMUMKAN PEMBERIAN DUIT RAYA SEBANYAK RM500.00 KEPADA SEMUA KAKITANGAN AWAM GRED 54 KE BAWAH DAN SEHARUSNYA SEMUA ANGGOTA KERJA PERLU BERTERIMA KASIH KEPADA KERAJAAN DI ATAS KEPRIHATINAN TERSEBUT.  SEKURANG-KURANGNYA PEMBERIAN INI DAPAT MENGURANGKAN BEBAN KAKITANGAN DAN DIMANFAATKAN UNTUK PERBELANJAAN HARI RAYA.  

DI KESEMPATAN INI SEMPENA SYAWAL YANG BAKAL TIBA SAYA INGIN MERAKAMKAN UCAPAN SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI KEPADA WARGA KRAFTANGAN MALAYSIA DAN SELURUH UMAT ISLAM DI MALAYSIA.  AIDILFITRI MERUPAKAN HARI KITA MENYAMBUT KEMENANGAN DAN SEBAGAI GANJARAN KEPADA MEREKA YANG SABAR  MENUNAIKAN IBADAH PUASA.

KEMENANGAN INI LEBIH BESAR ERTINYA SEKIRANYA DAPAT DIMANFAATKAN KE ARAH MELAKSANAKAN TANGGUNGJAWAB YANG PERLU DIGALAS BERSAMA UNTUK KITA MEMAJUKAN LAGI INDUSTRI KRAF DI NEGARA KITA.  SAMBIL KITA BERGEMBIRA UNTUK MENYAMBUT HARI RAYA JANGAN DILUPAKAN TANGGUNGJAWAB YANG LEBIH BESAR MENANTI TERUTAMANYA UNTUK MELAKSANAKAN AKTIVITI-AKTIVITI TAHUN INI DAN SETERUSNYA MENCAPAI SASARAN KERJA TAHUNAN (SKT) SERTA KPI YANG TELAH DITETAPKAN.

SAYA SUKA BERPESAN KEPADA SEMUA AGAR MENYELESAIKAN SEMUA URUSAN PENTING SEBELUM MENINGGALKAN PEJABAT PULANG KE KAMPUNG MASING-MASING.  CUTI PERLU DIAMBIL SECARA BERGILIR-GILIR DAN ADA KAKITANGAN BERTUGAS SETELAH PEJABAT DIBUKA PADA 12 OGOS 2013.

SEBELUM SAYA MENGAKHIRI UCAPAN PADA PAGI INI MEMANDULAH DENGAN BERHATI-HATI SEMASA PULANG KE KAMPUNG DAN SEMASA BALIK SEMULA KE TEMPAT BERTUGAS.  SELAMAT HARI RAYA DAN MAAF ZAHIR BATIN.


WASSALAMU`ALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH.


TERIMA KASIH.

Tiada ulasan: