18 Sep 2013

MALAYSIA CULTURAL WEEK 2013


Saya dan delegasi menyertai Malaysia Cultural Week 2013 in London yang dianjurkan oleh Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan dan akan diadakan pada 19 - 23 September 2013 di South Bank, London. Seramai 10 orang usahawan dan 5 orang jurudemo turut terlibat dalam aktiviti ini iaitu: 

Usahawan (Jualan Kraf)
1. Batik Selat (Batik – Pakaian Siap) 
2. D’ Waqaka Klasik (Batik – Pakaian Siap) 
3. Ruzz Gahara (Batik - Pakaian siap / Kotak hadiah
4. Kedai SDSI & Kraf Holding (Hasil Rimba / Aneka Kraf & Batik
5. La’ Seri Collection  (Logam Aksesori -Pewter
6. Paulini Nusantara (Logam Aksesori -Pewter
7. Sweet Touch Ceramic Sdn Bhd (Seramik -Porcelain
8. Asli Kraf (Etnik Orang Asli)
9. Bastari Jaya (Aneka Kraf - Aksesori Mutiara) 
10. Livan Handicraft (Aneka Kraf - Aksesori Manik)

Demonstrasi dan Interaktif Kraf
1. En. Yus Faizal bin Abdul Rahim - Batik Canting 
2. En. Ramadas a/l Vengadasalam - Pasu Seramik
3. En. Nayar Morunting - Anyaman Ribu-Ribu
4. En. Emang Wan Laing - Hasil Rimba (Sape)
5. En. Samat bin Man - Wau


Bertemakan "Faces for 1Malaysia" , acara itu akan dirasmikan oleh YB Dato' Seri Mohamed Nazri Tan Sri Abdul Aziz, Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia pada 21 September 2013. Pelbagai acara dan aktiviti menarik antaranya ialah persembahan muzik tradisional, jualan dan demonstrasi membuat kraf, pertunjukan fesyen batik dan songket Malaysia dengan rekaan tradisional dan kontemporari dan lain-lain lagi yang menggambarkan Malaysia kaya dengan warisan, budaya serta hasil kerja tangan yang kreatif untuk dipersembahkan di pentas global.

Selain itu, artifak Muzium, manuskrip Melayu yang asal dan butiran warisan turut dipaparkan untuk tatapan umum. Pengunjung juga berpeluang untuk menikmati masakan Malaysia yang lazat dan popular. Acara turut diserikan dengan pameran dan persembahan permainan tradisional masyarakat di Malaysia dan para pengunjung boleh menyertai dan merasai sendiri permainan tersebut. Terdapat juga booth promosi percutian dan pakej pelancongan menarik melawat ke Malaysia  sebagai salah satu langkah menarik minat pengunjung untuk menyertai Tahun Melawat Malaysia 2014.

Tiada ulasan: